Lär dig Hjärt-Lungräddning!

Alla kan rädda liv – Lär dig Hjärt-Lungräddning! – HLR-kurs i Näsets Bystuga 12/7 eller 19/7

På initiativ av Näsets Bystugeförening genomför Räddningstjänsten i Rättvik en c:a 2 timmar lång HLR-kurs vid två tillfällen i bystugan. Du väljer antingen tisdagen den 12:e juli kl 18 eller tisdagen den 19:e juli kl 18. Max 20 deltagare per kurstillfälle. Ingen kursavgift.

Anmälan till Bo Löwkrantz, E-post bo@mrof.se
Du kan också ringa 0732 40 69 20
Anmälan ska innehålla namn, telefon och e-postadress samt valt kursdatum. 

Varje år drabbas 10 000 personer av hjärtstopp. Bara 600 överlever. Vid hjärtstopp gäller det att agera snabbt. En omedelbar insats av hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare är det enda sättet att kanske kunna rädda liv.

Hjärtstopp och hjärt-lungräddning

Plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus drabbar 10 000 varje år och är den största dödsorsaken i landet. En hjärt-lungräddningsinsats kan vara avgörande för en persons överlevnad.

När en person drabbas av plötsligt hjärtstopp kan en omedelbar insats i väntan på professionell hjälp rädda liv. Först på plats måste utan tvekan omgående påbörja hjärt-lungräddning för att se till att den drabbade får syresatt blod till hjärnan. Varje minut som går utan hjälp minskar möjligheten till överlevnad.

Att ge hjärt-lungräddning är inte svårt men det gäller att veta hur man ska göra; att inte tveka utan direkt våga handla i en nödsituation.
Genom att delta i Räddningstjänstens i Rättvik utbildning i HLR, som genomförs i Näsets Bystuga, lär du dig hur du ska agera när en person i din närhet drabbas av hjärtstopp. Om det händer, ger kunskap och träning trygghet och du är beredd att snabbt agera i en stressad situation.

Kursinnehåll

– Genomgång av larmrutiner; att tillkalla hjälp
– Genomgång av larmkedja (SOS-Räddningstjänst-Ambulans)
– Var finns hjärtstartare i Furudal, tillgänglighet
– Kontroll av medvetande och andning
– Åtgärder vid luftvägsstopp
– Grundläggande teknik vid HLR
– HLR-träning på dockor
– Hjärtstartare

Från vårdguiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.